Ugrás a fő tartalomra

Március idusa

Amikor épp hogy csak kihajtani készül az ébredő természet pár évtizeddel ezelőtt-emberi léptékkel mérve nagy dolgok mentek végezésbe. Megrengették az idő repedezett és szuronnyokkal megtámogatott falait. Elmúlt a félelem egy szemhunyásnyira. Az emberek összezártak, és alig több mint egyévig, történelmet írt a magyar ember.

A szabadságharc vívmányai és a bennük rejlő lehetőségek hol jobban, hol kevésbé voltak kihasználva. A semmiből született egy hadsereg. A magyar csapatok nagyrészt hazatértek, újak szerveződtek. A külső támadásra válaszul megszervezték a védelmet, akit tudtak védtek, ahol tudtak visszacsaptak. A háború az háború. Kegyetlen, véres, és nem válogat a módszerekben. Sokan meghaltak. Sok győztes és vesztes csatát vívtak a magyar csapatok. Küzdöttek a nemzetiségekkel, az osztrák császári csapatokkal és a cári csapatokkal. Esélyt sem adtak a nagyhatalmak a politikai függetlenség kivívására és a magyar demokratikus vívmányok megőrzésére.

Mégis, a lehető legtovább manővereztek a magyarok. Respect!

Amit viszont nem tudtak elvenni, azok az elért eredmények voltak. A március 15-én megfogalmazott elvek először jutottak, ha csak rövidebb időre is mindenki számára lehetőséggé, mindenki számára elérhetővé. Korábban ez elképzelhetetlen volt. Majd a felvilágosult gondolatok, az amerikai és francia forradalom egyenlőségi elve elültette magát lassan az emberek gondolatvilágában. Szabadság. Egyenlőség. Testvériség. Három szó, amelyből a legfontosabb a Szabadság. Enélkül nincs egyenlőség, vagy testvériség. Csak valóban szabadok képesek testvérekké válni nagy szükségben, és egyenlővé lenni minden időben. Szabadság, ami ezrek halálát okozta, amiért ezrek haltak meg, mert hittek benne, hogy....

"Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőként teremtetett..."- AMERIKA TIZENHÁROM EGYESÜLT ÁLLAMÁNAK EGYSÉGES NYILATKOZATA

"„… A törvény egyformán törvény mindenki számára, akár védelmez, akár büntet; és mivelhogy a törvény előtt minden polgár egyenlő, tehát minden polgár egyformán alkalmazható minden közhivatalra, állásra és méltóságra, erényeik és képességeik különbözőségén kívül egyéb különbséget nem ismerve." - Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata (talán ez hozta a legnagyobb hatást)


Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben. Közös teherviselés. Urbéri viszonyok megszüntetése.
Egyenlőség, szabadság, testvériség! - A március 15-i tüntetések főbb pontjai, amelyek elindították hazánkban a nagy változásokat. Ezek kiemelések, nem törvények, tüntetési pontok, de meghatározó gondolatokat tükröznek, nehéz nem észrevenni a párhuzamokat, úgy gondolom. Egy skót történész szerint a 18. század a skót felvilágosodás nagy évszázada volt Amerikában, és az onnan exportált gondolatokkal egész Európában.

Egy pár fotó, úgy gondolom nagyon szuper képek, 48-49-es veteránokról. 
 http://maimanohaz.blog.hu/2013/03/15/plohn_jozsef_1848-as_honvedportrei

Több volt ez forradalomnál, emberek története volt az időszak, akik szabadságot nyertek, vagy épp munkásokat vesztettek mindezek végén. Korszakváltó időszak volt ami ekkor szabad utat nyert hazánkban.

Ezért nagyon szeretem március idusát, mert ilyenkor eszembe jut, hogy egyszer biztos szabadok, egyenlők és testvérek leszünk mi mind. Muszály hogy így legyen...

"Vénült, kihalt a szolganemzedék,
Uj nemzedék jött, mely apáit
Arcpirulással emlité s azoknál
Jobb akart lenni és az is lett,
Mert csak akarni kell!..."
Petőfi
Az Apostol. XX. 

Megjegyzések